Varusmiesliitto kannattaa sekä miehille että naisille suunnattuja pakollisia kutsuntoja

Liitto pitää puolustusministeri Antti Kaikkosen ehdotusta tervetulleena avauksena. ”Kevennetty kansalaispalvelus” sen sijaan ei saa kannatusta.
Uudet alokkaat kantoivat varusteitaan yksikköön Santahaminan varuskuntaan Helsingissä loppiaisena 6. tammikuuta, jolloin noin 12 000 uutta alokasta aloitti varusmiespalveluksensa. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)
Heli Saavalainen HS

Julkaistu: 20.1. 17:17

Varusmiesliitto kannattaa kaikille suomalaisille, niin miehille kuin naisillekin, suunnattavia kutsuntoja. Ne olisivat liiton mielestä askel kohti nykyistä tasa-arvoisempaa varusmiespalvelusta.

”Tämä olisi oikeansuuntainen toimi lähteä nostamaan maanpuolustustahtoa”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Topi Korpinen.

Kutsuntaprosessin ulottamista koko ikäluokkaan esitti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) MTV Uutisten haastattelussa sunnuntaina.

Järjestelmän uudistamisella voisi Kaikkosen mielestä olla positiivinen vaikutus suomalaisten maanpuolustustahtoon, mutta ennen kaikkea se lisäisi asepalveluksen suorittavien naisten määrää.

Varusmiesliitto on samaa mieltä Kaikkosen esittämistä yhteisistä tavoitteista.

”Paras keino kehittää naisten asemaa armeijassa on saada lisää naisia asepalvelukseen, ja ensimmäinen askel siihen olisivat kaikkia velvoittavat kutsunnat. Sukupuolesta riippumattomat velvollisuudet edistävät sekä naisten asemaa että ilmapiiriä, jossa myös naiset ovat haluttuja suorittamaan asepalveluksen”, sanoo liiton hallituksen jäsen Iina Palonen tiedotteessa.

Kutsuntojen lisäksi Kaikkosen haastattelussa nousi esille yleisen asevelvollisuuden kehittämiseen pyrkivä parlamentaarinen komitea, joka aloittaa työnsä lähiaikoina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Komitean on määrä miettiä asevelvollisuuden kehittämistä laajasti siviilipalvelus mukaan lukien.

Kaikkosen mielestä niin sanottu kansalaispalvelus voisi kuroa kiinni naisten ja miesten välistä tasa-arvoeroa. Naisille Kaikkonen ehdottaa kevennettyä 2–3 kuukauden kansalaispalvelua.

Kansalaispalvelusta Varusmiesliitto ei kannata. Korpisen mukaan siihen ei ole tarvetta eikä resursseja.

”Nykyinen järjestelmä on hyvä. Sen rinnalle ei ole tarvetta luoda uutta ja raskasta järjestelmää. Toivon parlamentaarisen työryhmän keskittyvän siihen, miten yksilön tiedot ja taidot saadaan hyödynnettyä nykyistä paremmin varusmiespalveluksessa ja siviilipalveluksessa hyödyttäen samalla yhteiskuntaa. Koko ikäluokkaa koskevat kutsunnat ja maanpuolustusrekisteri ovat oikea askel tähän suuntaan”, Korpinen toteaa.

”Valikoiva malli voisi olla toimiva. Silloin kutsunnoissa valikoitaisiin tarpeisiin parhaiten soveltuvat henkilöt. Se olisi myös tasavertaista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkonen on väläytellyt julkisuudessa aiemminkin haluaan tarkastella kansalaispalveluksen mallia, jossa naisillakin olisi jonkinlainen palvelusvelvollisuus.

”Yhä useampi nuori nainen ja mies kokee, ettei ole ihan reilua, että vain toisella sukupuolella on tämä velvollisuus ja toinen voi itse valita sen. Ja kyllähän tässä kritiikissä on totuuden siemen. Että voisiko tätä tasa-arvoeroa, jos nyt ei kuroa kiinni, niin ainakin kaventaa. Se on hyvä ja selvittämisen arvoinen kysymys”, Kaikkonen pohti HS:n haastattelussa viime marraskuussa.

Lue lisää: Voisiko naisillakin olla ”jonkinlainen palvelusvelvollisuus”, kysyy puolustusministeri Kaikkonen

Itse asepalveluksen tekemistä myös naisia velvoittavaksi tuskin pohditaan, sillä järjestelmä vaatisi paljon resursseja ja rahaa.

Kaikkonen puhui naisten vapaaehtoisen asepalveluksen lisäämisestä ja kansalaispalveluksesta myös maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä maanantaina.

”Pidän tärkeänä, että selvitämme niin sanotun kansalaispalvelusmallin toteuttamismahdollisuudet. Kansalaispalvelusta on syytä tarkastella asepalvelusta täydentävänä mallina”, Kaikkonen sanoi.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ei lähde spekuloimaan puolustusministeri Kaikkosen ajatuksia siitä, pitäisikö pakolliset kutsunnat ulottaa kaikkiin suomalaisiin. Hän ei ota kantaa myöskään mahdolliseen kansalaispalvelukseen.

Maarianvaara muistuttaa, että tasa-arvolain mukaan syrjintää ei ole se, että asevelvollisuus on säädetty koskemaan vain miehiä.

”Perustuslain mukaan maanpuolustusvelvollisuus on kaikilla, asevelvollisuutta sen sijaan ei. Parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä pian. Se ilmeisesti miettii myös kansalaispalvelukseen liittyviä asioita. On kiinnostavaa nähdä, mitä komitea kenties asiasta päättää.”

Suomalaiset ovat joulukuussa julkistetun HS-gallupin mukaan tyytyväisiä nykymalliin. Joka toinen kyselyyn vastanneista katsoi, että asevelvollisuuden tulisi säilyä entisellään.

Kovin suoraviivaista tulkintaa kyselyn tuloksista ei toki voi tehdä, sillä tiedossa ei esimerkiksi ole tarkasti, minkälainen mahdollinen kansalaispalvelusmalli voisi olla.

HS: 21.1.2020

Leave a Reply