Konkretiaa keskusteluun kansalaispalveluksesta

Jos huoneessa on kymmenen ihmistä, jotka kannattavat mallia mutta tarkoittavat sillä kymmentä eri asiaa, lähtökohdat keskustelulle ovat hankalat.

Keskustelu asevelvollisuuden tulevaisuudesta on ollut vilkasta. Erityisesti erilaiset kansalaispalvelusmallit ovat olleet päättäjienkin huulilla, mutta keskustelun taso ei ikävä kyllä ole päätä huimannut.

Hatunnoston ansaitsee mielestäni ainoastaan Elisabeth Rehn – Bank of ideas -ajatushautomo. Sen hahmottelema malli kansalaispalvelukseksi oli ensimmäinen auki laskettu ja kokonaisvaltaisesti loppuun asti pureskeltu keskustelunavaus tästä teemasta. Se poiki myös ensimmäiset konkreettiset tulokset kansalaispalvelukseen liittyen, kun turvallisuuskomitea sai hiljattain valmiiksi selvityksensä kansalaispalveluksen viranomaistarpeista. Tämä selvitys toteutettiin ministeri Rehnin nimeä kantavan ajatushautomon työn perusteella – vastaamaan sen tunnistamiin jatkoselvitystarpeisiin.

Turvallisuuskomitean selvitys tarpeista oli melko odotetun lainen. Kahdestatoista selvitykseen vastanneesta ministeriöstä vain sisäministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö löysivät lopulta hallinnonalaltaan tarvetta kansalaispalveluksen tapaiselle, kokonaisturvallisuutta palvelevalle koulutukselle. Tarpeet liittyivät muun muassa metsänhoidollisiin tukitehtäviin sekä pelastustoimen koulutukseen.

Yleinen keskustelu kansalaispalveluksesta ennen selvitystä on ollut melko korkea­lentoista. Mallit, joita tähän asti on esitelty, ovat olleet niin suppeita, että ne voisi lähes poikkeuksetta avata yhdelle ravintolaservetille. Ymmärrämme varmaan kaikki, että tältä pohjalta on hankala lähteä virittelemään faktoihin perustuvaa kansalaiskeskustelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin ongelma kansalaispalveluksesta puhuttaessa on kuitenkin se, että emme välttämättä edes tiedä, mistä puhumme. Tilanne tuntuu vähän samanlaiselta kuin muutaman vuoden takainen keskustelu perustulosta. Jos huoneessa on kymmenen ihmistä, jotka kannattavat mallia mutta tarkoittavat sillä kymmentä eri asiaa, lähtökohdat keskustelulle ovat hankalat.

Perustulossa olemme sentään vihdoin saaneet keskustelulle raja-arvot. Tehdään sama kansalaispalvelukselle.

Juho Kärkkäinen

pääsihteeri, Varusmiesliitto
HS/ mielipide 30.3.2019

Leave a Reply