Asevelvollisuus korvattava vapaaehtoisella kansalaispalveluksella

Politiikka
Vasemmistoliiton Uotila: Asevelvollisuus korvattava vapaaehtoisella kansalaispalveluksella
Ilkka Ahtokivi
1 vuosi ja 10 minuuttia sitten (päivitetty 5.9.2013 klo 14:41)

Kansanedustaja, eduskunnan miesverkoston puheenjohtaja Kari Uotila (vas.) kritisoi voimakkaasti vain miehille pakollista asevelvollisuutta.

– Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ei vastaa parhaalla mahdollisella tavalla tämän päivän laajoihin turvallisuusuhkiin. Vain miehiin kohdistuva pakollinen asevelvollisuus on lisäksi tasa-arvon kannalta ongelmallinen. On siirryttävä molempia sukupuolia koskevaan vapaehtoiseen turvallisuuskoulutusjärjestelmään, joka vastaa turvallisuusuhkiin paremmin ja edistää sukupuolten tasa-arvoa, Uotila sanoi Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Maanpuolustus, sukupuoli ja tasa-arvo –seminaarissa Helsingissä.

Ennen kaikkea Uotila näkee asevelvollisuuden tasa-arvo-ongelmana.

– Vain miehiin kohdistuvan pakollisen asevelvollisuuden aiheuttamia tasa-arvo-ongelmia ei voi ohittaa. Tasa-arvoa ei voi olla se, että asepalvelus on miehille pakollinen ja naisille vapaaehtoinen. Sukupuolittunut asepalvelus näkyy myös yhteiskunnan monien muiden tehtävien keskittymisellä miehille. Esimerkiksi poliisi, rajavartiolaitos, tulli, vartiointi jne.

Uotilan mielestä on edistettävä sekä naisten että nykyisen asepalvelun ulkopuolelle tahtomattaan jäävien miesten osallistumista Suomen turvallisuuden vahvistamiseen.

– Kestävä ratkaisu on laajentaa asepalvelus yleisemmäksi turvallisuuskoulutukseksi ja tehdä siitä molemmille sukupuolille vapaehtoinen, Uotila ehdottaa.

Uotila korosti, että asevelvollisuuden lakkauttamisella ja Nato jäsenyydellä ei ole suoraa yhteyttä. Hänen mielestään Suomi voi ja sen tulee pysyä liittoutumattomana myös ilman yleistä asevelvollisuutta.

Uotila on mukana asevelvollisuuden lakkauttamista vaativassa ”Ohi on” -nimisessä kansalaisaloitteessa.

Leave a Reply