Kasarmeille saatava lisää naisia

Maanantaina palvelukseen astuu uusi saapumiserä alokkaita. Yhdeksänkymmentäluvun puolivälistä mahdollinen naisten vapaaehtoinen asevelvollisuus ei ole vakiinnuttanut alkuryntäyksen jälkeen asemaansa kasarmeilla. Palvelusikäluokista vain kourallinen on naisia. Nyt naisten pitää hakea palvelukseen hakemuksella ja kutsuntojakin järjestetään vain kerran vuodessa. Monen nuoren naisen mielenkiinto armeijaa kohtaan nousee vasta määräajan, maaliskuun 1.päivä jälkeen, eikä asepalvelus kuluvana vuonna tule kysymykseen.

Tänään 4.7. Helsingin Sanomien pääkirjoitus-kolumnissaan Ville Similä huomautti Norjan periaatepäätöksestä siirtyä koko ikäluokan kattavaan asevelvollisuuteen. Norjan järjestelmä ei ole suoraan verrannollinen suomalaisen asevelvollisuuden kanssa, mutta Varusmiesliitto on jo vuosia peräänkuuluttanut naisille pakollisia kutsuntoja.

Varusmiesliiton esittämä malli on suorassa suhteessa sama kuin norjalaisten tuleva asevelvollisuusmalli. Norjassa asevelvollisuus on käytännössä vapaaehtoinen, meillä Suomessa se on jo nyt valikoiva.

– Jatkossa koko ikäluokkaa koskettavissa kutsunnoissa motivoituneiden armeijaan lähtijöiden määrä kasvaisi ja vasta vähintään kymmenen vuoden koeajan jälkeen voisi Suomessakin alkaa keskustelut asevelvollisuuden muuttamisesta valikoivasta vapaaehtoiseksi, maalaa puheenjohtaja Risto Lahti.

Puolustuskyvyn ylläpitämiseksi tarvittava reservin koko jatkaa pienentymistään. Jo nyt vain 30% ikäluokasta suorittaa palveluksen loppuun. Varusmiesliitto ei kannata asevelvollisuuden laajentamista koko ikäluokkaan, vain kutsuntavelvollisuuden.

– Kutsuntavelvollisuudella olisi myönteisiä kansaterveydellisiä ja syrjäytymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Asevelvollisuuden laajentaminen koko ikäluokkaa koskevaksi taas lisäisi totaalikieltäytyjien ja siviilipalveluksen suorittajien määrää. Toisin kuin asepalveluksen suorittajilla, ei siviilipalveluksen käyneillä ole yhteiskunnallisesti korvaamatonta tehtävää, painottaa Risto Lahti.

Motivoituneiden naisten suurempi määrä varuskunnissa parantaisi puolustuskykyä ja palvelusta suorittavien palvelusmotivaatiota pakkovelvollisuuden miehiä tehokkaammin.

– Asevelvollisuuden päämääränä on puolustuskyky, ei tasa-arvo, paaluttaa puheenjohtaja Lahti.
– See more at: http://www.varusmiesliitto.fi/artikkelit-ja-tiedotteet/kannanotto/kasarmeille-saatava-lis%C3%A4%C3%A4-naisia#sthash.5jCnPEbs.dpuf

Leave a Reply