Jokaiselle kansalaiselle palveluvelvollisuus

 

Arno Kotro kirjoitti jälleen loistavan kolumnin (HS Tänään 18. 5.) otsikolla ”Umpihöhlää keskustelua”. Kotro toi esille törkeän tasa-arvoloukkauksen: kun vain miespuolisilla kansalaisilla on velvollisuuksia, naiset voivat vain toteuttaa itseään.

Asevelvollisuudesta tässä on kysymys. Jokainen Suomen mies on pakotettu 6–12 kuukauden varusmiespalvelukseen. Tämän lisäksi ovat vielä kertausharjoitukset. Jos mies ei halua aseelliseen palvelukseen, on mentävä siviilipalvelukseen, ja ellei sekään miellytä, vankilaan.

Tytöillä ei ole lakisääteisiä velvollisuuksia. Jos joku sanoo, että naiset synnyttävät ja kasvattavat lapset, niin näkeehän tilastoista, kuinka yleistä synnyttäminen naisten keskuudessa on.

Ainoa kestävä ratkaisu epäkohdalle on kaikkien kansalaisten palvelusvelvollisuus, ei asevelvollisuuden lakkauttaminen. Idea on, että kaikki alle 25-vuotiaat kansalaiset määrättäisiin kutsuntojen kautta koulutukseen, joka heille oman halunsa ja taipumustensa kautta sopii. Osa siis määrättäisiin aseellisiin tehtäviin, muut lääkintä-, taloushuolto-, it-, viesti- tai muuhun sellaiseen tehtävään, jossa taisteleva kansakunta tarvitsee osaavia ihmisiä. Vasta tämä olisi todellista tasa-arvoa.

Tämä vaatii aivan uutta ajattelua. Poliitikoilla sitä tuskin on, mutta onko kansalaisilla?

HS. Mielipide. 24.5.2013

Antti Pekola

Pori

 

Leave a Reply