Yhdyskuntapalvelua asevelvollisuuden sijaan

 

 

Arno Kotro ehdotti (HS Tänään 18. 5.) asevelvollisuusarmeijan lakkauttamista tasa-arvon nimissä. Hyvä, mutta jatko huutaa kommenttia.

Jos nykyinen armeija korvataan ammattiarmeijalla, joudutaan ojasta allikkoon. Muutos merkitsisi kansalaisyhteiskunnan ja yhteisvastuun lopullista alasajoa, sotimisen delegoimista yhteiskunnan ulkopuolelle ja vielä Kotron ehdottaman Nato-jäsenyyden myötä kauas Suomesta.

Tähän Nato-asiaan käy vastaus, jonka presidentti Mauno Koivisto antoi Serbian turhien pommitusten aikaan. Kun häneltä kysyttiin Suomen Natoon liittymisestä, hän vastasi: ”Mihin Natoon?”

Nato muuttaa muotoaan kuin virus. Se on milloin missäkin roolissa maailman eri kolkissa. Naton ainoa pysyvä osa on sen ydin, Yhdysvallat läheisine liittolaisineen, jonka intressejä Nato yksiselitteisesti ajaa. Tälläkin hetkellä Suomen toiminta Naton johtamassa koalitiossa Afganistanissa on erittäin kyseenalaista: kuten turvallisuuspolitiikan asiantuntija Wilhelm Agrell totesi (HS Ulkomaat 13. 3.), operaatio on vähintään kolme vuotta sitten muuttunut rauhanturvaamisesta sodaksi. Kymmenettuhannet siviilit ovat menettäneet henkensä. Haluammeko lisää Nato-yhteistyötä tämän jälkeen?

Voisimme ottaa oppia Costa Ricasta. Siellä kyllästyttiin jo vuonna 1949 jatkuviin Yhdysvaltain operoimiin sotilasvallankaappauksiin, ja demokraattisesti valittu valtionjohto lopetti armeijan. Siellä nuori ei edes tiedä mitä armeija eli ejército merkitsee. Sotahullujen teoriat sotilaallisesta tyhjiöstä jäävät omaan tyhjyyteensä.

Me voisimme yhdistää asevelvollisuuden ja siviilipalveluksen hyvät puolet tasa-arvon hengessä ja luoda kaikille yhteisen, huolellisesti ja luovasti suunnitellun yhdyskuntapalvelun, jossa nuoret kykyjensä ja suuntautumisensa mukaisesti oppisivat vastuuta ja yhdessä tekemistä.

Töitä riittää. Kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoistyön osaajat voivat siitä kertoa.

 

HS. Mielipide . 24.5. 2013

Heikki Jäntti

Helsinki

 

 

Leave a Reply