Kadonneen nuoren metsästys

Väinö Tannerin säätiö piti tilaisuuden ”Kadonneen nuoren metsästys”  16.10.2012

Alla Kansalaispalveluyhdistyksen kannanotto tilaisuudessa.

Viimeinen hetki metsästää kadonneita nuoria on kutsuntatilaisuus.

Jos jokainen nuori niin nainen kuin mies kutsuttaisiin kutsuntatilaisuuteen, voitaisiin varmuudella poimia hyvin monia syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja etsiä heille jokaiselle sopiva ja motivoiva kansalaispalvelutehtävä.

Vaikka jokin aika sitten toimi työryhmä sekä asevelvollisuuden että siviilipalvelun kehittämiseksi, käytännön tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Edes sitä ei ole saatu aikaan, että naisille lähetettäisiin kutsuntakirje.

Kansalaispalveluyhdistyksen ratkaisu nuorten syrjäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen koko yhteiskunnassa on kaikkia koskeva kansalaispalvelu.

 Kansalaispalvelun suorittaisi  jokainen suomalainen, mies ja nainen, joko nykyisen kaltaisena varusmiespalveluna tai yhteisöpalveluna. Kaikkien ministeriöiden toimialoille kohdistuva kansalaispalvelu on vaihtoehto nykyiselle epätasa-arvoiselle asevelvollisuudelle.

Kansalaispalvelun suorittaminen tulisi alkaa molemmille ryhmille yhteisellä koulutusjaksolla.

Olisi tärkeää, että kukaan ei saisi joutua alentavasti lähtemään varusmiespalvelusta maitojunalla kotiin. Jos on kykenemätön suorittamaan varusmiespalvelua tulee etsiä nuorelle haastava yhteisöpalvelutehtävä.

Kielteisen leiman saanut Siviilipalvelu-nimi tulee mielestämme muuttaa Yhteisöpalveluksi. Yhteisöpalvelun suorittaminen tulee olla yhtä kunniakasta kuin varusmiespalvelun suorittaminen. Cybersodankäynnissä yhteisöpalvelun nettiasioissa suorittanut nörtti on yhtä hyödyllinen kuin paraskin varusmiesjermu.

On tärkeää huomata, että noin puolet nuorista kannattaa kansalaispalvelua. Kysely liittyy  Nuorisobarometriin 2010.

Ja mitä tämä maksaisi? Sanotaan, että syrjäytynyt nuori tulee maksamaan yhteiskunnalle miljoona euroa. Kansalaispalvelu tulisi maksettua noilla säästyneillä miljoonilla ja saisimme vielä entistä yhteisöllisemmän yhteiskunnan.

Leave a Reply