F-Securen Siilasmaa uudistamaan armeijaa

Keskiviikko 26.08.2009 klo 08:12 (päivitetty ke 10:21) Alma Media
LAURI OLANDER/KL

Keskustelu yleisen asevelvollisuuden uudistamisesta saa uutta vauhtia, kun puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) asettama työryhmä aloittaa lähiviikkoina selvitystyönsä.

— Ryhmän tehtävänä on pohtia yleisen asevelvollisuuden haasteita, vaihtoehtoja ja tulevaisuutta. Puheenjohtajaksi on nimitetty Risto Siilasmaa, Häkämies kertoi Alma Median Helsingin toimitukselle.

Häkämiehen mukaan työryhmä valmistelee sellaisen aineiston, josta voidaan keskustella vaaleissa ja varsinkin hallitusneuvotteluissa.
Strateginen Siilasmaa

Häkämies uskoo, että tietoturvayhtiö F-Securen perustajana ja bisnesenkelinä tunnetulla Siilasmaalla on paljon annettavaa tulevalle selvitykselle. Siilasmaalla on Björn Wahlroosin jälkeen toiseksi eniten valtaa suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa.

— Hän on arvostettu, strateginen ajattelija, ja tuo keskusteluun varmasti liiketoiminnan ja tulevaisuuden näkökulmaa. Hän on myös hyvin kiinnostunut maanpuolustuksesta, Häkämies sanoo.

Puolustusministeriöllä on vielä nimitettävää työryhmän jäsenissä. Tiivis ydintyöryhmä koostuu järjestöjen ja puolueiden edustajista. Työryhmän asettaminen kirjattiin keväällä hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon.
Pelinavaus

Yleisen asevelvollisuuden uudistaminen on edelleen herkkä keskustelunaihe. Esimerkiksi viime keväänä valmistuneessa hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa puolustusvoimien tulevista kehityssuunnista puhutaan hyvin varovasti.

— Luulen, että keskustelu on tässä käynnistymässä, ja sen pohjaksi tulee nyt tällainen asiantuntijatyö, Häkämies katsoo.

Häkämies korostaa, ettei työryhmän tehtävä ole lähteä pohtimaan palkka-armeijaa.

— Mutta varmaan siihen mahtuu monenlaista näkökulmaa, kun kerran asevelvollisuuden tulevaisuudesta puhutaan. Jos he näkevät haasteet sellaisina, tästäkin varmaan puhutaan, ministeri kuitenkin myöntää.

Armeija-avaukset ovat vaihdelleet palkka-armeijasta valikoivaan asevelvollisuuteen ja siviilipalveluksen ehtoihin.

Esimerkiksi vihreiden edellinen puheenjohtaja Tarja Cronberg on huomauttanut, että Suomi on melkoinen harvinaisuus Euroopassa yleisen asevelvollisuutensa kanssa: Laaja asevelvollisuus on vain Suomella, Kreikalla ja Kyproksella.

Leave a Reply