Asevelvollisuudesta kansallisvelvollisuudeksi?

Turun Sanomat 07.07.2009/Mielipiteet

Asevelvollisuudesta kansallisvelvollisuudeksi?

Näin syvän rauhan- ja rahapulan aikana syyllistytään helpolla perusturvallisuusrakenteidemme heikentämiseen. emme halua uskoa tilanteiden nopeisiin muutoksiin tai eri uhkakuvien toteutumisiin. Naapurimaassa ajetaan alas järjestelmiä joita ei nopeasti ja halvalla uhkakuvien kasvaessa uudelleen rakenneta. isänmaallisuutta ei myöskään näin luoda eri kansankerroksiin. Suomi on hyvä maa meille suomalaisille, joten eikö jokaisella tulisi olla nykyisissä vallitsevissa olosuhteissa laajempi oikeus valita se tapa millä palvella maata ja osoittaa haluamaansa kiitollisuutta sen hyvinvointijärjestelmille? Haluaisin kehittää nykyistä järjestelmää ja ulottaa velvollisuuden sukupuolesta riippumatta kaikille kansalaisvelvollisuudeksi! Yhteisvastuullisuutta ja velvollisuudentunnetta yhteiskunnastamme tulisi syventää joka tasolla, silloin selviämme omassa elämässämme ja paremmin erilaisissa kriiseissä.

Varusmiesikäluokkien ja reserviläisarmeijan pienetessä jokaisen panostus turvallisuuteemme tulisi mielestäni kasvaa. Tämän rinnalle olisi syvän rauhanaikaan kehitettävä monipuolisesti toimivaa siviilikriisinhallintaa ja uusavuttomuuden ehkäisyä. Valitettavasti vapaaehtoisuus ei näissä asioissa aina riitä. uskon myös rauhanturvaajana toimineena ja asioita nähneenä myös enemmän sovitteluun ja ennaltaehkäisyyn kuin paljon kalliimpaan jälkihoitoon.

Varusmiehiin ja reserviläisiin perustuva puolustusjärjestelmä on suomalaisten olosuhteissa hintalaatusuhteeltaan hyvä ratkaisu. Nykysodankäynnissä kuolee esimerkiksi siviiliväestöä joka tapauksessa paljon enemmän kuin ennen ja turvallisuusasiat ovat näin järjestelmässämme myös lähempänä jokaista yksilöä.

Kansan ”läskiintyminen” on kallis kansanterveydellinen ja turvallisuusriski. koululaitoksen tulisi saada enemmän varoja ohjatun liikunnan lisäämiseksi erityisesti niille, jotka eivät tee sitä vapaaehtoisesti?

Ehdottamassani järjestelmässä olisi edelleen keskeisimmässä osassa varusmies/reserviläisarmeija. Järjestelmää kehitettäisiin kuitenkin niin, että porkkanoita suunnattaisiin hyväkuntoisten, motivoitujen ja muuten valikoitujen joukkojen saamiseksi paremmin oikeisiin tehtäviin sekä tuettuun aktiiviseen kertaus- ja reserviläistoimintaan. kaikille yli 35-vuotiaille aktiivisille tai vapaaehtoisille hyväkuntoisille löytyy varmasti mielekkäitä tehtäviä esimerkiksi koulutuksen ja huollon puolelta nykyisistäkin järjestelmistä.

Vuoden kestävä palvelujärjestelmä koskettaisi kaikkia Suomessa asuvia suorituskykyisiä alle

35-vuotiaita sukupuoleen tai uskontoon katsomatta. Varusmiespalveluksen porkkanoiksi voisi antaa nykyistä koulutusta 1 – 3 kuukautta lyhyemmän palvelusajan tai parempiin suorituksiin kannustavan päivärahaporrastuksen esimerkiksi kuntoluokittain.

Hyödyt menisivät kustannusten ohi. Rahapulassa painiva valtio, kunnat ja yleishyödylliset järjestöt saisivat tarvitsemaansa edullista lisätyövoimaa järjestetyn peruskoulutuksen jälkeen monelle tärkeälle sektorille. Näin tavallaan talkoosäästöin saisi ylläpidettyä useita vähemmän tuottavia ja veroja nieleviä toimintoja Myös paikkakunnat, jotka kärsivät työvoimapulasta saisivat helpotusta pulaansa. Nuoret ja ulkomaalaiset saisivat tarvitsemaansa työkokemusta. Kaikenlaiset siivestäjät ja työtä pelkäävät pysyisivät Suomesta poissa, koska täällä joutuisi tekemään töitä ainakin vuoden lähes palkatta, ruoka- ja majoituskorvauksin? Velvollisuuden suorittaminen voisi olla muualta tulevan pysyvän kansallisuuden saamisen ehto? Veronmaksajiahan me tänne kaipaamme?

Mikael Andersson

Reservin vääpeli ja

monessa mukana vapaaehtoistoimijana

Tags: ,

Leave a Reply