Kansalaispalvelun voisi suorittaa esimerkiksi ympäristömiliisinä

Toimittaja Perttu Kauppinen peräänkuulutti (HS Kotimaa 18.2.), miten demareiden lanseeraama kansalaispalvelu voitaisiin toteuttaa. Vaikkapa näin:

Säädetään siis pakollinen yhteiskuntapalvelu, tytöille ja pojille tasavertaisesti. Palvelusaika olisi kaksi plus neljä kuukautta. Ensimmäiset kaksi kuukautta olisivat kaikille yhteistä kuntoremonttia. Kylpylöitä ei tarvitse rakentaa, riittää kun osa kasarmeista ristitään uudelleen kuntoilukeskuksiksi ja kouluttajat personal trainereiksi. Tavoitteena olisi korjata löhöilyn ja limsa-automaattien romahduttama peruskunto, ensi alkuun.

Sen jälkeen suuntautumisvaihtoehtoja olisi kolme. Yksi olisi perinteinen sotaväki, jonne pääsisi vain tiukan syynin kautta. Ramboilijat karsittaisiin. Kun on liipaisinsormi herkässä, kuuluu siviiliin. Patoutuneen aggression purkamiseksi suosittelen esim. siivoustyötä.

Siviilipalvelus olisi sitten se toinen optio, nykyisen kaltainen. Varsinkin vanhustenhoidossa riittää kysyntää.

Kolmas suuntautumisvaihtoehto olisi ympäristömiliisi, erikoisyksikkö ekokatastrofien varalta, vihreä prikaati, ympäristöministeriön karhuryhmä.

Olen joskus aiemmin esittänyt aseveljien rinnalle ekomiliisejä ja sosiaalisisaria, mutta ehkä aika vihdoin on kypsä. En kuvittele, että vanhat sukupuoliroolit ovat täysin murentuneet. Hyvä niin. Harva tyttö hakeutuisi laskuvarjojääkäriksi, ja päiväkotien siviilipalveluksessa veikkaisin poikia vähemmistöksi. Mutta sopiva sekoitus tekisi hengelle hyvää, kummallakin taholla.

Entä totaalikieltäytyjät? Ne jotka eivät millään tunnusta yhteiskunnallista vastuuta ja oikeastaan haluaisivat, että valtiosta voisi erota niin kuin kirkosta, netti-ilmoituksella?

Varaventtiiliksi heille jättäisin presidentin. Jotta olisi joku, joka tarvittaessa ja huolellisesti harkiten voisi antaa armon käydä oikeudesta.  Ja jotta presidentillekin jäisi tähdellistä tehtävää myös tulevaisuudessa.

Joten ihan realistinen demareiden esitys on, jos vaan yhteiskunta on valmis yhdistämään turvallisuuskehityksen tarpeet ja kulloisenkin ikäluokan oikeudenmukaisen kohtelun.

Ilkka-Christian Björklund, valtiotieteen lisensiaatti, Helsinki

+++

(julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 19.2.2010

One Response to “Kansalaispalvelun voisi suorittaa esimerkiksi ympäristömiliisinä”

  1. Mies vailla tasa-arvoa Says:

    Päivän kevennys:
    http://naurunappula.com/z/551693

Leave a Reply