Archive for maaliskuu, 2012

Yhteiskuntatyöstä kansalaisvelvollisuus

perjantai, maaliskuu 9th, 2012

Presidentinvaaleissa nostettiin  esiin syrjäytyminen ja kiusaaminen.
Taloustilanteen vuoksi yhteiskunnan menoja karsitaan alan työpaikkojen ja palvelujen heiketessä. Samaan aikaan meillä on runsaasti tärkeää työtä, joka ei toimi talouden säännöin. Vapaaehtoistyönä autetaan nuoria, lapsia, vanhuksia ja vähäosaisia. Työ voi olla läsnäoloa, keskustelua
tai ruoan jakamista.

Mielestäni yhteiskunnan tulisi nostaa tämän vapaaehtoistyön profiilia. Sitä voitaisiin alkaa kutsua yhteiskuntatyöksi ja kannustaa siihen hakeutumiseen. Kun palkkatöissä on katkoja esimerkiksi opiskelun tai lamakauden takia, yhteiskuntatyön tekeminen estäisi syrjäytymistä sekä työtä tekemällä, että työn tuloksena. Kunnat voisivat nimetä kunta- tai  kaupunginosayhteisöissä yhteiskuntatyötä järjestävät yhdistykset. Niitä järjestävät myös työttömien yhdistykset, ja yhteiskuntatyötä voisi olla kunnan hyväksynnällä esimerkiksi korttelikatujen siivous ja kolaaminen.

Asevelvollisuuden muuttuessa voitaisiin myös siviilipalveluksen työ teettää tuntimääräisesti yhteiskuntatöinä useiden vuosien aikana. Yhdessä tärkeitä tehtäviä tekemällä rakennetaan yhteenkuuluvuutta, ihmisarvoa ja turvallista yhteiskuntaa.

Olisin valmis ottamaan radikaalimmankin askeleen. Lisätään kansalaisvelvollisuuksiin yksi tunti yhteiskuntatyötä kuukaudessa, jota voisi kerätä saldoonsa haluamaansa tahtia. Vuoden lopussa luettaisiin iltapäivälehdistä, kenellä on yhteiskuntatyötä tekemättä.

Teemu Lehtinen
pienyrittäjä
Helsinki

Kopioitu Helsingin Sanomien Mielipidesivulta 8.3.2012