Archive for toukokuu, 2010

Yltäkylläisyys tuli, moraali meni, KANSALAISPALVELU AVUKSI

torstai, toukokuu 27th, 2010

Tässä Taloussanomista kopioitu teksti 27.5.

Maksatko laskusi, silloin kuin sinulle sopii eräpäivistä piittaamatta? Matkustatko pummilla julkisissa välineissä? Jos huomaat, että ostoskärryyn on vahingossa jäänyt joku tavara ja olet jo muut maksanut ostoksesi, käännytkö vielä kassalle maksamaan tuotteen vai sujautatko tavaran kassiisi? Ajatko ylinopeutta tai hyppäätkö rattiin parin oluen jälkeen? Käytätkö pyöräillessäsi kypärää? Korjaatko koirasi kikkareet kadulta?

Suomessa on ollut kansainvälisesti vertaillen aika hyvä yhteiskuntamoraali, mutta asiantuntijoiden mukaan se saattaa olla löyhtymässä. Sosiologian professori Risto Heiskala Tampereen yliopistosta arvioi, että yltäkylläinen elämä saattaa tuottaa väljyyden kokemusta.

Heiskala ei pidä holtittomuuden kasvua vielä kovin huolestuttavana. Hänen mielestään tästä tilanteesta on polkuja moneen suuntaan.

–  Voidaan ajatella, että maassamme pitkään vallinneet kulttuuriset perinteet ovat menettämässä otettaan väestöstä. Vaistomainen luterilainen yhteiskuntamoraali, jossa kaikkien kuuluu tehdä työtä ja noudattaa sääntöjä, ei ehkä enää pidä meitä otteessaan.

1960-luvulla päätetty hyvinvointivaltiollinen yhteiskuntasopimus on Heiskalan mielestä vähintään päivittämistä vailla – jollei täysin irtisanottu.

–  Aika monella voi olla sellainen tunne, että ei oikein tiedä, missä yhteiskuntakokonaisuudessa elää, ja onko maailmassa mitään asiaa, jonka vuoksi kannattaa esimerkiksi uhrautua.

Arvotyhjyydestä ei silti välttämättä ole kyse, vaan Heiskala puhuu yksiköityvän yhteiskunnan kääntöpuolesta. Hän huomauttaa, että moni kantaa huolta vaikkapa ympäristön kehityksestä ja köyhyydestä.

……….

Kansalaispalvelu poistaisi tyhjyyden tunnetta ja palauttaisi moraalia.

Kansalaispalvelu – yhteisöllisyyttä läpi elämän!

Matti Ihamuotila

Espoo

Seminaari Tulevaisuuden puolustusvoimat asevelvollisuudella vai ilman?

tiistai, toukokuu 25th, 2010

Seminaari Tulevaisuuden puolustusvoimat asevelvollisuudella vai ilman?

Osallistuin seminaariin, joka pidettiin 19.5. Helsingissä. Ohessa poimintoja luennoitsijoiden esityksistä:

Puolustusministeri Häkämies:

Suomalaisten mielipiteitä:

 • 84% mielestä asevelvollisuusarmeija on hyvä puolustuskyvyllemme
 • 72% kannattaa nykyistä muotoa ja 11% ammattiarmeijaa
 • kansalaispalvelu kaikille 42%kyllä, 51% ei

Yleinen asevelvollisuus kasvattaa sosiaalista pääomaa. Vapaaehtoisia naisia on nykyään vain 300 vuodessa. Puolustusvoimat ovat suurten haasteiden edessä selvitäkseen kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa hyvän puolustusvalmiuden pidossa.

Siilasmaa:

Ryhmä on tehnyt erittäin laaja-alaista työtä selvittääkseen asevelvollisuuden merkityksen erityisesti poikkihallinnollisuuden kannalta. Asevelvollisuus on osa elinikäistä koulutusjärjestelmää.

Ammattiarmeija edellyttäisi 1 miljardin lisäkuluja vuodessa, eikä voi tulla kysymykseen Suomessa. Vaikka keskeyttäminen on lisääntynyt, tutkimusten mukaan se ei johdu psyykkisistä vaan muista syistä. 70% suorittaa varusmiespalvelun loppuun. Syrjäytyminen jatkoelämässä on keskeyttäneiden keskuudessa erittäin suuri. Varusmiespalvelun alku on muuttunut sikäli, että 1-2 viikkoa on alussa suurelta osalta toimimista ”verkkareissa” ilman tarkkaa sotilaallista kuria. Voimme odottaa Siilasmaan ryhmältä syksyllä erinomaista mietintöä asevelvollisuuden kehittämiseksi.

Seminaarin päätteeksi kaikkien puolueiden edustajat olivat paikalla kertomassa näkemyksiään asiasta:

 • kaikki paitsi vihreät kannattivat asevelvollisuusarmeijaa
 • Kysymys vaikuttaako asevelvollisuus työelämän pituuteen sai poliitikot keskustelemaan. Toisaalta painotettiin puolustusvoimien koulutustehtävää ja asevelvollisuuden menestyksekkään suorittamisen vaikutusta syrjäytymisen estämiseen.
 • naisten pakollista kansalaispalvelua kannatti toistaiseksi vain 2 puoluetta
 • presidentinkin ehdottamaa yhteistä koulutusjaksoa kaikille kannatti 7.
  • kenenkään mielestä Nato ei korvaa asevelvollisuutta
  • Kaikki olivat halukkaita kehittämään nykyistä siviilipalvelua monipuolisemmaksi kansalaispalveluksi. Myös koettiin että siviilipalvelun saama huonohko leima on korjattava.
  • Useissa puolueissa ollaan tekemässä kannanottoja asevelvollisuuteen liittyen. Johtunee tulevista eduskuntavaleista.

Seminaarissa myös Ruotsin puolustusvoimien edustaja kertoi Ruotsin luopumisesta yleisestä asevelvollisuudesta tänä vuonna.

Puolustuskykyyn vaikuttavia voimiaPuolustuskykyyn vaikuttavia voimia,kuva on  Siilasmaan esityksestä.

Matti Ihamuotila

Espoo