Archive for elokuu, 2009

F-Securen Siilasmaa uudistamaan armeijaa

maanantai, elokuu 31st, 2009

Keskiviikko 26.08.2009 klo 08:12 (päivitetty ke 10:21) Alma Media
LAURI OLANDER/KL

Keskustelu yleisen asevelvollisuuden uudistamisesta saa uutta vauhtia, kun puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) asettama työryhmä aloittaa lähiviikkoina selvitystyönsä.

— Ryhmän tehtävänä on pohtia yleisen asevelvollisuuden haasteita, vaihtoehtoja ja tulevaisuutta. Puheenjohtajaksi on nimitetty Risto Siilasmaa, Häkämies kertoi Alma Median Helsingin toimitukselle.

Häkämiehen mukaan työryhmä valmistelee sellaisen aineiston, josta voidaan keskustella vaaleissa ja varsinkin hallitusneuvotteluissa.
Strateginen Siilasmaa

Häkämies uskoo, että tietoturvayhtiö F-Securen perustajana ja bisnesenkelinä tunnetulla Siilasmaalla on paljon annettavaa tulevalle selvitykselle. Siilasmaalla on Björn Wahlroosin jälkeen toiseksi eniten valtaa suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa.

— Hän on arvostettu, strateginen ajattelija, ja tuo keskusteluun varmasti liiketoiminnan ja tulevaisuuden näkökulmaa. Hän on myös hyvin kiinnostunut maanpuolustuksesta, Häkämies sanoo.

Puolustusministeriöllä on vielä nimitettävää työryhmän jäsenissä. Tiivis ydintyöryhmä koostuu järjestöjen ja puolueiden edustajista. Työryhmän asettaminen kirjattiin keväällä hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon.
Pelinavaus

Yleisen asevelvollisuuden uudistaminen on edelleen herkkä keskustelunaihe. Esimerkiksi viime keväänä valmistuneessa hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa puolustusvoimien tulevista kehityssuunnista puhutaan hyvin varovasti.

— Luulen, että keskustelu on tässä käynnistymässä, ja sen pohjaksi tulee nyt tällainen asiantuntijatyö, Häkämies katsoo.

Häkämies korostaa, ettei työryhmän tehtävä ole lähteä pohtimaan palkka-armeijaa.

— Mutta varmaan siihen mahtuu monenlaista näkökulmaa, kun kerran asevelvollisuuden tulevaisuudesta puhutaan. Jos he näkevät haasteet sellaisina, tästäkin varmaan puhutaan, ministeri kuitenkin myöntää.

Armeija-avaukset ovat vaihdelleet palkka-armeijasta valikoivaan asevelvollisuuteen ja siviilipalveluksen ehtoihin.

Esimerkiksi vihreiden edellinen puheenjohtaja Tarja Cronberg on huomauttanut, että Suomi on melkoinen harvinaisuus Euroopassa yleisen asevelvollisuutensa kanssa: Laaja asevelvollisuus on vain Suomella, Kreikalla ja Kyproksella.

Puolustusministerin videokolumni yleisen asevelvollisuuden toimivuuden turvaamisesta

maanantai, elokuu 31st, 2009

Puolustusministeriö
26.6.2009 10.30
Puolustusministerin videokolumni yleisen asevelvollisuuden toimivuuden turvaamisesta

Tänään julkaistu puolustusministeri Jyri Häkämiehen videokolumni on järjestyksessään neljäs ja se käsittelee yleisen asevelvollisuuden toimivuuden turvaamista. Ministeri Häkämiehen mukaan yleinen asevelvollisuus on tulevaisuudessakin kustannustehokkain tapa hoitaa väestöltään pienen, mutta alueeltaan laajan Suomen puolustus.

Videokolumni käsittelee myös turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon vaatimusten mukaisesti asetettavan työryhmän toimintaa ja kokoonpanoa. Työryhmän asettaa puolustusministeri Jyri Häkämies ja työryhmän johtajaksi ministeri Häkämies on jo kutsunut F-Securen hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan.

Työryhmä tulee aikanaan vastaamaan kysymyksiin yleisen asevelvollisuuden toteutumisesta, kutsuntajärjestelmän kehittämisestä sekä muista yleiseen asevelvollisuuteen kohdistuvista kehitysnäkymistä. Työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi vuoden 2010 syksyyn mennessä, jolloin puolustushallinnossa valmistellaan seuraavan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon linjauksia.

Videokolumni on katsottavissa puolustusministeriön verkkosivulla osoitteessa www.defmin.fi/videokolumni.

Lisätietoja puolustusministeriössä antavat puolustusministerin sotilasneuvonantaja Petri Hulkko, puh. 09 160 88154 sekä korkeakouluharjoittelija Johanna Hämäläinen, puh. 09 160 88179. Kolumniin liittyvääpalautetta voi lähettää osoitteeseen tiedotus@defmin.fi.